Results 1 to 8 of 8

Thread: Pro Tools 10 - can I use pc keyboard for midi input ?

  1. #1
    Toneologist Crane's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    PA
    Posts
    778

    Default Pro Tools 10 - can I use pc keyboard for midi input ?

    I did some searching and can't find the answer. I am a member at Avid but I hate that site.
    I just want to create some very simple drum tracks without a giant keyboard on my computer desk.
    Is there a way I can use my pc keyboard to input ?
    I saw a program called Chirp, but the web page is dead. I also saw a trick in Logic to use the caps lock, but that doesn't work with PT10.

    TIA

  2. #2
    Off-Topic Lurker rashayritto's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Alabama
    Age
    31
    Posts
    2,996

    Default Re: Pro Tools 10 - can I use pc keyboard for midi input ?

    In my experience using a regular PC keyboard does not work for real-time midi due to latency. You could always grab a small-ish velocity pad instead of a midi keyboard. I could be wrong about QWERTY being unusable though, I just never bothered to make it work and wound up composing with just a mouse on a midi sequencer when I needed to
    Quote Originally Posted by Lewguitar View Post
    It is a blast to plug into a full Marshall stack, crank it up to patent applied for and wail though. Makes you feel like you have a penis so big you have to tuck it into your sock.
    Quote Originally Posted by JOLLY View Post
    I totally forgot how totally awesome it sounds to have a killer tube amp cranked. I'm not sure if I'm gonna watch some porn at the moment or just crank my amp again and bust one on it.

  3. #3
    Ultimate Tone Slacker NecroPolo's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Land of Confusion
    Age
    43
    Posts
    2,418

    Default Re: Pro Tools 10 - can I use pc keyboard for midi input ?

    I hate to say it but keyboard input is included in here by default and it works really well:

    http://www.reaper.fm/

    On the other hand, I could never make it work in PT. Among many other things.

  4. #4
    Mojo's Minions beaubrummels's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    The dude abides
    Age
    54
    Posts
    7,599

    Default Re: Pro Tools 10 - can I use pc keyboard for midi input ?

    I would get the cheapest $49 Korg/whatever-mini midi-controller to get some notes/beats going then correct/adjust them with the mouse or event editing. So much of the computer keyboard is already assigned to operations in ProTools, I would not advise trying to map yet another layer of purpose to your computer keyboard.

  5. #5
    Funkfingers
    Guest

    Default Re: Pro Tools 10 - can I use pc keyboard for midi input ?

    I am a Logic user. The virtual keyboard feature is okay for entering Step Time note number data. I sometimes use it whilst programming fixed velocity synth pad sounds. Any actual real time playing that involves performance dynamics is best done on a USB/MIDI keyboard (25 keys is enough!) or some combination of Roland GK/GR/VG devices.

    Check Pro Tools' hot and function key lists for the virtual keyboard feature.

  6. #6
    Desert RATT Chris of Arabia's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Riyadh mostly, or the UK
    Age
    57
    Posts
    9,399

    Default Re: Pro Tools 10 - can I use pc keyboard for midi input ?

    Unless you're absolutely determined to record MIDI in real-time, then there's no reason why you shouldn't be able to create basic patterns using the MIDI Editor with a few mouse-clicks. If that isn't to your taste then there must be thousands (probably millions by now) of freely available MIDI patterns you can download off the internet - find something that is reasonably close to what you want and edit to suit. If it's anything like SONAR that I use, there should be a way of directly editing the MIDI data files too should you so wish.

    Or you could try something like this - http://www.andertons.co.uk/control-s...2-in-white.asp - there must be dozens of these kind of things out there, varying between MPC style pads to keyboards to something like the Roland SPD-20 (which you could hit with sticks).
    Last edited by Chris of Arabia; 06-13-2013 at 06:41 AM.
    Warmoth Group @ Flickr : SDUGF group @ SoundCloud : Basic Guitar Setup

    Blog @ Izdihar.com : Pics @ Flickr

    I dream of a better world, where chickens can cross the road without having their motives questioned

  7. #7
    Toneologist Crane's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    PA
    Posts
    778

    Default Re: Pro Tools 10 - can I use pc keyboard for midi input ?

    Thnx Chris, after further research, that is the way I'm choosing to go.
    I am going to just edit downloaded drum tracks, with the mouse for now.

    Thanks for all ideas. If it gets more involved - then I may consider a small input device.

  8. #8
    Off-Topic Lurker rashayritto's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Alabama
    Age
    31
    Posts
    2,996

    Default Re: Pro Tools 10 - can I use pc keyboard for midi input ?

    You can also grab yourself a VSTi like EZ Drummer or Addictive drums. Pretty much all I use for adding drums to my solo stuff. You can download midi grooves from anywhere to load into them and change kits, micing, post, etc. Sometimes i dig in and edit certain parts with the mouse if I have a specific need
    Quote Originally Posted by Lewguitar View Post
    It is a blast to plug into a full Marshall stack, crank it up to patent applied for and wail though. Makes you feel like you have a penis so big you have to tuck it into your sock.
    Quote Originally Posted by JOLLY View Post
    I totally forgot how totally awesome it sounds to have a killer tube amp cranked. I'm not sure if I'm gonna watch some porn at the moment or just crank my amp again and bust one on it.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •