Likes Likes:  0
Results 1 to 9 of 9

Thread: Powerstage 170 and Line 6 HX stomp

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Jul 2019
    Posts
    3

    Default Powerstage 170 and Line 6 HX stomp

    I've recently purchased a powerstage 170 and I'm playing the HXStomp through this into a Blackstar 2x12 cabinet. I'm not sure how i should be using the HX Stomp with the powerstage in terms of selecting amp models. Should I be selecting a preamp and power amp (i.e. an 'amp') in my patches on the HX Stomp or should I just be selecting a preamp?

  2. #2
    HardtailPisser ibanezrocks's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Age
    31
    Posts
    4,082

    Default Re: Powerstage 170 and Line 6 HX stomp

    If the powerstage is relatively transparent, you should use the regular amp models, but not the amp+cab blocks, because you have a cab.

    If it's not transparent or just doesn't sound right stacking an emulated power amp (in the Helix stomp) with your physical power amp, try turning down the master in the Helix amp block so you get less coloration from the power amp section. But you probably won't need to do that.

    Sent from my BlackBerry using Tapatalk

  3. #3
    I poop in my KISS diapers while I cry that they are mean to me Aceman's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    I came from outer space - that's how I know your name!
    Age
    52
    Posts
    34,660

    Default Re: Powerstage 170 and Line 6 HX stomp

    Powerstage have an effect return?
    Quote Originally Posted by Bad City
    He's got the crowd on his side and the blue jean lights in his eyes...

  4. #4
    Ultimate Tone Slacker
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    1,821

    Default Re: Powerstage 170 and Line 6 HX stomp

    Try a simple patch that can flip between amp vs pre-amp with a snapshot, in a reasonably basic chain. There isn't one right way. Allan Holdsworth used to use a power soak on an amp, then run the line out from that into another guitar power amp. But then, he was looking for extra power amp compression...

    But definitely be sure you aren't using amp+cab blocks (or a cab or IR block after the amp), that usually just sounds terribly muffled going into a guitar cabinet. I've run into bad Helix patches on Line 6 Customtone that intended to have switchable cabinets and instead just stacked them, same awful result.

    Aceman's point about using effects return if you are using modellers or other preamps is generally good advice, but the Powerstage lacks an effects loop.

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Jul 2019
    Posts
    3

    Default Re: Powerstage 170 and Line 6 HX stomp

    Quote Originally Posted by ibanezrocks View Post
    If the powerstage is relatively transparent, you should use the regular amp models, but not the amp+cab blocks, because you have a cab.

    If it's not transparent or just doesn't sound right stacking an emulated power amp (in the Helix stomp) with your physical power amp, try turning down the master in the Helix amp block so you get less coloration from the power amp section. But you probably won't need to do that.

    Sent from my BlackBerry using Tapatalk
    Thanks very much for your input, I'll try that.

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    Jul 2019
    Posts
    3

    Default Re: Powerstage 170 and Line 6 HX stomp

    Great idea to switch between snapshots! I'll give that a go. I'm definitely not using any cab blocks by the way.

  7. #7
    Administrator Mincer's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Tampa Bay area, Florida, USA
    Posts
    22,241

    Default Re: Powerstage 170 and Line 6 HX stomp

    Use a pre & power amp...it is going through a real cab, and the PS 170 just provides the power.
    Dave, Ambassador/Writer/Artist for Seymour Duncan

    My Guitar, Gear, and Music Webpage

    Gear pics and more on my Instagram.

  8. #8
    Super Toneologist IMENATOR's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Mexico D.F.
    Posts
    1,369

    Default Re: Powerstage 170 and Line 6 HX stomp

    Quote Originally Posted by Mincer View Post
    Use a pre & power amp...it is going through a real cab, and the PS 170 just provides the power.
    Wouldn't that be two power amp sounds? If the power stage is super clean I guess the one from the HT would be there to add some grit.
    Who took my guitar?

  9. #9
    Administrator Mincer's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Tampa Bay area, Florida, USA
    Posts
    22,241

    Default Re: Powerstage 170 and Line 6 HX stomp

    Quote Originally Posted by IMENATOR View Post
    Wouldn't that be two power amp sounds? If the power stage is super clean I guess the one from the HT would be there to add some grit.
    No, the PS170 would make the power amp model just louder. It doesn't model the tone of a specific power amp, it is just clean power. The HX Stop models the tone of a power amp, but not the power.
    Dave, Ambassador/Writer/Artist for Seymour Duncan

    My Guitar, Gear, and Music Webpage

    Gear pics and more on my Instagram.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •